måndag 31 december 2012

Det nya året firas med över 30 000 besökare

Även om många besökare troligtvis är från spam så märker jag att en ny läsarskara har dykt upp. Det är glädjande att många också har upptäckt mina fotografier. Jag har alltid eftersträvat en konstnärlig sida i mina fotografier. Det känns som om de uppskattas också mer.

Jag har även fått mer besökare från Gröna bloggar och det är roligt att alltfler också skriver mer och läser gröna tankar, Förhoppningsvis påverkar det också handlandet så at vi får en hållbarare värld. Vi får inte dra oss tillbaka utan kämpa på allt mer frenetiskt.

Alltför pigg för att dra mig tillbaka och somna in än. Jag drack kaffe för att hålla mig vaken till tolvslaget och det har jag gjort med råge. Mina flikar här är välbesökta och jag måste se till att de utvecklas och blir ännu bättre.

Bloggen har utvecklats under den tid som jag har bloggat och jag känner att den ger utlopp för flera olika kanaler. Jag skriver både för den politiske intresserade samtidigt som jag ger utlopp för mina kulturellla och konstnärliga kreativa utfall.

söndag 30 december 2012

Ängel

Foto: Bengt Båvegård

Om värmeutslag som är temporära

Det är jävligt irriterande att jag får röda utslag efter att ha duschat eller fått för mycket värme på kroppen. Vi var på Fyrishov idag och efter ett bad i bubbelpoolen som var ganska varm så var hela bröstet och ryggen full med röda blemmor.

Det verkar som det inte är helt ovanligt. De försvinner efter 20 minuter men det är enormt irriterande och det ser helt sjukt ut. Även om jag vet att det inte är någon fara så hoppas jag att andra tror att man har någon smittsam sjukdom. Pinsamt helt klart men ofarligt.

lördag 29 december 2012

Fler miljonärer samtidigt som fattiga står i soppkö

Det känns som vi lever en märklig tid där vi konsumerar mer samtidigt som fler fattiga ställer sig i kö för soppa. Vi lever i individualismens tidevarv och färre jobbar mer och fler blir arbetslösa.

Jag tror att vi vid nästa val kommer se hur pendeln slår tillbaka och hur vi återigen blir mer solidariska med de som står utanför samhället. Det är Reinfeldt som har ställt de där som om alla inte har rätt att vara med och bygga samhället.

Vi har alla en skyldighet att bidra till samhället och alla måste hjälpas åt. Det duger inte att bara de rika ska få konsumera medan andra tittar på eller får dela på smulorna. Det innebär att man hjälps åt att bära samhället. Det innebär ett ansvar och en skyldighet. Det innebär också rättigheter men det är viktigt att vi inte tar de för självklara.

Att planera samhället hållbart innebär inte bara fysiska åtaganden utan också psykiska åtaganden. Det nya samhället behöver alla, att vi anstränger oss för att övervinna det extrema vädret, som vi har klimatet att tacka för. Tänk på att vi själva har varit en del i att skapa det.

Vi har börjat betala tillbaka för den miljöskuld som vi har byggt på över åren. Vi kommer att få leva med fler översvämningar, stormar och katastrofer. Tillsammans kan vi bygga ett nytt mer hållbart samhälle som inte skapar samma miljöskuld och där vi delar på resurser och tid. Det är dags att vi tar ansvar för det som vi har skapat.

torsdag 27 december 2012

Flipboard - ett nytt sätt att läsa sociala nyheter på

Flipboard är definitivt den läckraste applikationen jag har sett på länge. Jag har den både på vår nya Note 10.1 och min telefon. Den har ett stort utbud av tidningar och du kan enkelt följa och delta i Google+, Twitter och Facebook. Flödena är dessutom enormt läckra och du läser genom att bläddra som en tidning.

Flipboard har definitivt funnit sin plats på min telefon och Note. Du kan även följa Google reader och de flöden som du prenumererar på samtidigt. Det är den ultimata läsaren av nyheter och sociala flöden. Recension av Flipboard av Telegraph.

Flipboard för iPhone , Flipboard för Android

Miljöbrott är tyvärr fortfarande eftersatt i polisens arbete

Jag har sökt efter statistik och miljöbrott på google. Det lyser tyvärr tomt och man hittar en artikel av Svd som belyser att man fortfarande lägger ärendena på hög. Det är ironiskt att man istället prioriterar upphovsrätts ärenden där man direkt kan ange den ekonomiska skadan.

Det är uppenbart att man prioriterar den ekonomiska skadan kortsiktigt eftersom i långa loppet kommer miljöskadorna att vara betydligt dyrare och kosta oss människoliv. Det märks dock inte direkt och bara om man studerar statistik.

Det är litet som att vi märker en hundralapp i fickan mer än det vi får betala i avgifter i ett samhälle där man nedrustar det sociala trygghetsnätet. Det är enormt egoistiskt att tänka på det sättet och enormt korkat eftersom det kommer att bita oss i baken den dagen vi kommer att behöva trygghetsnätet själva.

Upphovsrätts brott är det tydliga exemplet som prioriteras högt på listan eftersom man klart och tydligt kan ange den personliga ekonomiska skadan. Senast var det Limewire som krävdes på ett märkligt högt belopp. Vi ser inte miljöbrotten figurera på första sidan om det inte är en oljetanker som kapsejsat och då är det ändå ingen privatperson som ställs inför rätta utan Spaniens samhälle som ska städa upp. Det ironiska är att "Prestige" sjönk utanför Spaniens kust och det är på tok för få ansvariga.

Vi är på tok för kortsiktiga i dagens samhälle och vi måste nog agera och byta ut regeringar som är oansvariga och luddiga när det gäller miljöbrott eftersom det drabbar hela befolkningen och inte ekonomiska intressen.

söndag 23 december 2012

Rostig dörr

Foto: Bengt Båvegård

Problem med att ladda min mobil

Min mobiltelefon har svårt att få kontakt med laddaren. Just nu laddas den dock men jag har klara problem att ladda min telefon. Tur att jag fick en annan telefon vid mitt köp då bindningstiden går ut i sommar.

Om jag inte får ordning på telefonen så får jag köpa en ny telefon i förtid. Det känns som om nästa telefon måste var stöt och vattensäker. Jag måste ha möjligheten att ha appar eftersom jag testar en hel del appar i jobbet.

Det hinner ju dock hända en hel del på ett halvår. Jag hoppas att den ordnar upp sig, men det ser tyvärr ut som ett glapp i hårdvaran.

fredag 21 december 2012

Learning to live

Vi är styrda av det som vi gömmer i livet. Vi kommer aldrig att finna sanningen om vi inte slutar att springa bort från sanningen om vem vi är. Identifiera dina demoner annars kommer de att styra dig. Var närvarande i ditt liv. Du kommer aldrig förändras om du inte är medveten och närvarande i ögonblicket.

Miljödepartementet sänder podradio

Positivt överraskad att man från Miljödepartementet sänder podradio. Jag tycker inte att man från regeringen inte gör speciellt inte mycket när det gäller miljön. Här får du bland annat litet insikt över hur miljöpolitiken fungerar historiskt.

Det är dock intressant att alliansen har knasiga sätt att komma åt politiken eftersom de vill att det ska ske genom enskilda innovativa lösningar och så litet som möjligt via styr medel i form av skatter. Jag tror att avsaknad av påtryckningar kommer att inte göra TILLRÄCKLIGA strukturomvandlingar. Vi behöver KRAFTIGA strukturomvandlingar eftersom klimatförändringarna sker i allt snabbare takt. Allt fler extrema väderomslag och väderfenomen leder tanken till att klimatet har fått kraftiga förändringar som VI måste göra något åt.

Vad vi inte behöver är dock information utan faktiska förändringar av samhällets struktur så att det riktar sig mot ett hållbart samhälle där vi har möjlighet att leva OVANFÖR vatten.

tisdag 18 december 2012

Julfest med Miljöpartiet och regionen Nordost

Igår var jag på julfest med regionen Nordost för att lära känna andra inom regionen. Det var tyvärr svårt att höra vad folk sa eftersom lokalen hade dålig akustik. Det var en del intressanta diskussioner men på grund av akustiken var det rätt mycket goddag yxskaft. Det gick helt enkelt inte att föra en diskussion.

Det var ändå en bra stämning och man känner att julen är i antågande.Det märks också på jobbet. Alla är trötta och sätter sig gärna i soffan för att prata en stund. Det behövs ett lov för att komma igen med ny energi i vår. Det var litet snack om att gå ut på fredag. Kanske det skulle vara skönt att vara med fast det blir en lång resa. Nu är det bara två arbetsdagar kvar och det känns som man har gjort ett relativt gott arbete.

På resa

Testar blogga med fotografi direkt i blogger appen.

måndag 17 december 2012

Chokladfabriken

Foto: Bengt Båvegård

Stöd Miljöpartiet i Vallentuna

Jag vill bara berätta att vi i Miljöpartiet Vallentuna har en Facebook sida som man kan kommentera och framföra åsikter. Vi kanske inte kan styra politiken i Vallentuna men ALLA kan påverka. DU kan påverka oss politiker i din närhet att komma med kloka beslut.

Har du någon idé om hur vi kan förbättra det nya kulturhuset? Vill du förbättra sopsorteringen? Har du idéer om framtiden? Vi kan tillsammans bygga ett starkt samhälle och du kan delta.

Om du också vill bli medlem och stödja partiet så kan du göra det hos vår hemsida.

lördag 15 december 2012

Styrka i att vara många i en grupp

Jag måste säga att jag är mycket starkare och har så många fler insikter om min sjukdom eftersom jag är tillsammans med andra som har samma sjukdom. Vi delar erfarenheter och tar tillsammans reda på hur det kan te sig för andra. Det handlar om att få insikt i sin sjukdom hur den kan te sig för andra och hur du kan med enkla knep finna en enklare tillvaro.

Vi blir starkare tillsammans genom att förstå och fråga andra hur de har löst de problem du ställs in för. Det är ett moln av erfarenheter och kunskap som jag tror att vi alla i gruppen stärker oss i vår sjukdomsbild. Dessutom kan vi stötta varandra i svåra situationer.

Den stora vinsten är psykologisk för hur din sjukdom ter sig i relation till andras. För mig har det varit enormt stärkande att se hur andra kämpar med samma sak och kunskapen om att man inte är ensam utan finner en tröst och styrka tillsammans. Jag har också funnit en massa kunskaper om min sjukdom och hur jag bäst kan tackla den tillsammans med andra. Dessutom så har jag fått en massa erfarenheter som jag inte skulle fått om jag var utelämnad till min egen sjukdom.

Storlek räknas när det gäller bilden

Du får en större upplösning och det kräver mer av dina ögon att se på en liten bild än en stor. Det ger därför en ärligare bild och du kommer att ta in det när du tittar på en större bild. Dessutom så är bilden tillräckligt stor så kommer du också få en bild som är närmare den verklighet som du annars upplever. Du behöver visserligen komma till ett verkligt stor format för att upplevas nära verkligheten.

Genom ett allt för litet format så krymper du synfältet hos åskådaren och den får kämpa för att uppleva bilden. Du kan uppleva stora bilder genom Bostons Big Picture. Du kommer att ta till dig bilderna mer emotionellt eftersom de har ett tillräckligt stort format.

Genom att ta ett enormt format kan du också få åskådaren att känna hur dess verklighet krymper. "Guernica" av Picasso är i ett enormt format och får en att känna händelserna är enorma jämfört med din egen verklighet. Jag säger inte att det bara är formatet som skapar känslorna men det har definitivt en stor betydelse för hur du påverkas.

torsdag 13 december 2012

Stranden

Foto: Bengt Båvegård

Ett hälsosamt förhållande till träning och livsstil

Jag tror att fanatiker som låter träning och livsstilsändring bli en allt för stor del av livet missar poängen med att ha en livsstil som är hälsosam. Det handlar om att göra små förändringar som förändrar balansen så att du fortfarande kan finna en glädje att vara levande. Det är inte hälsosamt att låta träning och livsstilsförändringar vara dominerande i ditt liv.

Det verkar som de flesta fanatiker missar målet eftersom de faktiskt glömmer bort varför de ville göra förändringarna. Det förlorar sin mening om man inte längre finner någon glädje och värme att njuta av livet. Ta till vara på glädjen med vinter och jul. Dock behöver man ju inte vräka i sig av alla goda rätter. Även när det gäller det är det nog bra att vara måttlig och njuta av julens onyttigheter samtidigt som du inte frossar i dig.

Det är nog bra att finna en hälsosam balans när det gäller allt här i livet.

Games changes brain and train us to future world

tisdag 11 december 2012

Socker stör inlärningen

Det är verkligen att rekommendera att hålla nere sockerdosen i skolan eftersom det tydligen stör inlärningen. Socker i hjärnan stör din kapacitet att lära dig och minnas saker.

Jag har tidigare skrivit om hur skadligt socker är och här kommer ytteligare rön som spär på den kunskapen. Det har direkt påverkan hur du lär dig. Skolor bör definitivt hålla strikt på godisförbud. Det gäller att hålla på nyttiga mellanmål som inte påverkar hjärnan lika mycket men ändå ger den energi.

Det gör det ändå viktigare att parera sockersuget och hålla sig till långsamma kolhydrater.

måndag 10 december 2012

Om vi är fattiga så borde vi inte skjuta upp pengar...

Det känns litet märkligt att vi säger att vi är fattiga för att bry oss om vår miljö när vi eldar upp pengar i form av fyrverkeri eller tillverkar vapen. Vad i livet prioriterar vi ? Konstigt nog en vacker färg på himlen snarare än att alla ska få gå mätta.

Ta dina pengar som du planerar att köpa fyrverkerier för och gör något vettigt för din medmänniska. Skänk pengar till S.O.S Barnbyar eller något annat projekt som gör om reda pengar till något medmänskligt. Det känns bättre i själen än att se pengar eldas upp på himlen.

Låt en god gärning bli ditt fyrverkeri som lyser upp tillvaron för människor i nöd. Vi såg tidigare i år att köerna ringlade igen till sopköken. Även här i Sverige lider människor mer nöd än tidigare.

Amnesty arbetar otröttligt att alla människor ska ha rätt till en värld utan tortyr och andra omänskliga metoder. Unicef arbetar för att alla barn ska få ett glas rent vatten och slippa sjukdomar. Svenska Natuskyddsföreningen arbetar för en ren miljö i framtiden. Det finns massor av exempel där dina pengar gör mer nytta än ett streck på himlen.

Fiskargatan 9

Foto: Bengt Båvegård

söndag 9 december 2012

App på Android om Mindfulness

Jag tycker verkligen att Qi Gong Meditation Relaxation är bra eftersom den kan ladda ner eller streama audiofiler som verkligen är bra. Det är bra beskrivningar om Mindfulness som idag är en beprövad metod som sänker depressioner och stressnivåer. Den är dock på engelska så det förutsätter att du kan det.

Jag har själv lyssnat på andningspausen och det är en bra text som ger avslappning och förståelse av kroppens reaktioner. Det ger också en möjlighet att påverka ditt inre tillstånd och hur kroppen påverkar det.

Den är gratis och det är en bra inkörsport för att lära dig mer om Mindfulness och har bra audiofiler streamat på engelska. Det är bra om du antingen gör övningarna i en åtta veckors period så att det blir din dagliga rutin. Det är ingen snabb fix och det kan ta tid för dig att förstå inverkan och ge dig möjligheter att förstå dig själv och göra verkan på din kropp. DVS ge dig själv tid att lära om ditt inre och slappna av. Du är värd det.

Mindfulness har en vetenskaplig bärkraft och kan på åtta veckor förändra din hjärna. Det har också en välgörande effekt på din hälsa. Det verkar finnas massor av studier om nyttan av meditation. Du har ju dessutom ett par tusen år av praktik om inte forskningen ger stöd nog.

Uppdatering: Appen är på engelska men väldigt bra och väldigt graris. Hon som talar är dessutom lugnande och kommer med kunskaper också om hypnos. Det finns också en del att läsa om mindfulness.

För att det ska ha en funktion i ditt liv är det viktigt att man gör det till en del av vardagen. Jag tycker att jag finner en ny mening och att tiden får en annan mening. Det är viktigare att finna tid för dig själv.

fredag 7 december 2012

You tube har förändrats

Nu har You tube kommit med en bra förändring. Du kan snabbt nå länk eller inbäddningskod genom att högerklicka på filmen. Den här förändringen gör det enormt mycket enklare och du kan helt enkelt när du ser en film på en blogg så kan du direkt på plats hitta inbäddningskoden.

Det här kommer att göra det mycket enklare för användaren att sprida bra film vidare.

UNO, elektrisk motorcykel

torsdag 6 december 2012

Skjut !

Foto: Bengt Båvegård

Mer verklighet i skolan och knyt an till dina elever

Vi lever i en tid av nätverk. Vi har sociala nätverk och material som växer exponentiellt då det delas över dessa nätverk. Vi är sociala varelser som behöver knyta an tillsammans för att lösa problem. Skolan skulle bli bra mycket bättre om vi lärde barnen att knyta an till den här nätverksvärlden och började presentera lösningar. Vi behöver knyta an till verkliga lösningar istället för att vara en statisk lösbar värld.

Jag har sett med vilken kraft som wikipedia har slagit ut de gamla uppslagsverken. Det är dessutom lika pålitligt om inte bättre och mer dynamiskt. Här finns kunskaper om hjärtats funktioner och klingonskt språk sida vid sida. Det är visserligen inget du refererar till i en vetenskaplig uppsats men det är en bra startpunkt som kan leda vidare i din jakt på kunskap.

Vi behöver en tillämpad dynamisk kunskap som följer pulsen av det dagliga livet. Vi behöver knyta an till varje människa som kan sitta inne med lösningen på cancer. ALLA har kunskap och erfarenhet som vi kan dela med oss.

tisdag 4 december 2012

Nostalgi genom att lyssna på Boomtown Rats

Jag lyssnar på "A tonic for the troops" och känner vingslagen av historien. Det känns som om Bob Geldof är mer än bara en front figur för LiveAid. Han var sångare i Boomtown Rats som jag lysssnade på innan LiveAid. Så för mig var det inte speciellt konstigt att han fick en så framträdande roll.


måndag 3 december 2012

Samsung galaxy III eller Iphone 5

Du kan kolla på olikheter rent fysiskt på Nyteknik. Jag tror att Apple får svårt att hålla sin marknad som visionär i och med att Steve Jobs är död, men det återstår att se. Det senaste halvåret så har man sålt mer Samsung än någonsin så det är helt klart en teknik som kommer.

Det är intressant att se hur de plockar ner telefonerna i komponenter och att uppbyggnaden inte har så stora skillnader med skillnaden att Iphone verkar svårare att öppna. De verkar gömma sina "hemligheter" för att försvåra kopiering.

Väg i motljus

Foto: Bengt Båvegård

Hjärnans rehabiliterings kapacitet och flexibilitet

Hjärnans rehabiliterings kapacitet och flexibilitet. VARJE dag hela tiden så omorganiseras hela hjärnan. Vid en stroke så skadas hjärnan så att du får en skada. Den är inte absolut och du kommer att omorganisera hjärnan för att få snabbaste möjliga väg mellan nätverkspunkterna i hjärnan. Du kommer att bli bättre ju mer tiden går OAVSETT om du tränar.

Du kan förbättra rehabiliteringen genom att mekaniskt röra dig samtidigt som du tränar koncentration och minneskapaciteten. RGRM gör precis det,  Brainworkshop (eller N-back appen) eller Cogmed/Robomemo. Även när du är på facebook eller samtalar med bästa vännen eller bara dansar. VARJE rörelse tränar dig och dina hjärnimpulser att bli bättre. Även om du bara kan blinka ditt ögonlock.

Oavsett din förmåga eller din möjlighet till träning så kommer du att bli bättre. DOCK så med träning och envishet så snabbar du upp den processen. De flesta som jag träffat och mött som har lyckats komma långt i sin rehabilitering har MOTIVATION och ENVISHET.

Jag har det senaste året vistats i min arbetsmiljö. I skolan och skolmatsalen är ingen lek när det gäller stimuli. Om du utsätter dig för olika stimuli kommer du att varje gång att möta de litet bättre nästa gång. Du måste dock vara beredd att vara envis och öka dosen av stimuli långsamt och vara beredd att du kommer att vara trött efter att ha omorganiserat din hjärna.

En sak som jag har lärt mig genom min rehabilitering är att vi har en enormt flexibel resurs i hjärnan och hur vi kan omorganisera den. Du kommer kanske att bli helt bra imorgon men i övermorgon kommer det vara litet bättre och i framtiden kommer du göra saker som du inte trodde var möjliga. (Jag trodde inte jag skulle vara tillbaka i skolan som lärare)

söndag 2 december 2012

Köp online har 14 dagars ångerrätt

Om du handlar online så har du alltid enligt lag 14 dagars ångerrätt. Konsumentverket informerar om att om du köper från företag så har du 14 dagars ångerrätt. Tyvärr är det få som känner till hur det fungerar. Tänk på att samma regler inte gäller om du handlar med företag utanför Sverige.

Inom EU så gäller 7dagars ångerrätt så i EU så är du också delvis skyddad. tänk på att kolla upp företag på Internet och om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant så är det antagligen det. Om du lockas att köpa varor på nätet så är det a och o att kolla upp det för att inte bli lurad. Det finns massor av bedragare ute på Internet.

Nu har det dock blivit mer säkert att handla över nätet men var kritisk över hur och med vem du handlar.

lördag 1 december 2012

Kortisonminskning

Eftersom jag håller på att gå ned i kortison så är jag litet tröttare. Jag försöker att motverka det genom att samtidigt försöka träna och röra mig. Det har än så länge fungerat bra. Jag tycker att jag har gått ner med en halv tablett och samtidigt funkar jag bra. Nu är det dags att prova ytterligare en halv tablett.

Jag tror att jag har goda chanser att lyckas. Min dietförändring har fått ned mitt undre blodtryck och jag hoppas att det ska se till att hålla mina andra kroppsfunktioner stabila. Det verkar också funka att se till att röra mig mer för att hålla uppe energinivåerna. Så på det igen och försök minska kortisonet ytterligare.

Jag tränar genom att försiktigt springa och genom min Wii. Det är också bra att ta raska promenader. Jag gör det genom att gå varje dag till och från hämtningen av min son.

Skönt att ägna en hel dag till mina barn

Det var otroligt tröttande men väldigt tacksamt att ägna hela dagen med och för mina barn. Jag åkte stjärtlapp, pysslade,lekte kurragömma och såg på film. De fick spela och äta godis. Vi fikade också med varm choklad och pepparkaka.

Det känns bra att veta att man ägnar livet med sina barn och ser till att de får bra kvalitetstid där de får känna att de kommer först. Det är en ynnest att få vara med de och ägna livet till det som ändå är viktigast. Det ägnas på tok för många timmar till en massa strunt.

Jag ägnar en tanke till de som är ofrivilligt barnlösa. Alla vill inte ha barn men för de som vill är det en tragedi. Tänk på vad som är viktigt i livet och ägna dig åt det.