fredag 27 december 2013

Webbsändningar av kommunfullmäktige i Vallentuna

Ni vet väl att numer kan vi följa webbsändningar av kommunfullmäktige så att vi har full insyn till vad som diskuteras och bestäms i Vallentuna vilket jag tycker är en demokratifråga. Om man inte hade genomfört sändningarna hade jag skrivit motioner om det. Det är lika viktigt att visa den styrande processen som att ha insyn i hur medborgarna lever.

Det här kan man ju följa samtidigt som man skriver ett blogginlägg. Något som jag har upplevt är att 98% av äreendena är formalia och har beslutats redan innan mötet har genomförts. Det är en av anledningarna till att det är så svårt att engagera nya politiker som är aktiva inom olika nämnder.

Det är del av den demokratiska processen men jag tycker dock att man säkert kunde skära ner antalet rutinärenden med 50%. Vi skulle tjäna på det genom att fler människor skulle tycka det är roligt att kunna vara politiker.

Jag tycker förövrigt att vi borde genomföra mer miljöpolitik här i Vallentuna istället för att göra den till en papperstiger. NU handlar det inte om ord vi skriver utan om riktiga aktioner för vår framtid.

ps den senaste kommunfullmäktige innehåller ju en trevlig julkonsert med lokala förmågor, vilket jag tycker var mycket trevligt.

torsdag 26 december 2013

Frid och lugn i mellandagarna

Det råder frid och lugn i huset under mellandagarna. Idag var vi och besökte Fjärilshuset tillsammans med svärfar. Vi har ägnat julhelgen åt varandra och ätit massor med julmat och julgodis. Underbart att ha små vilopauser och jag känner mig mer utvilad än någonsin.

Nu väntar nyår och det verkar som vi kommer att få en lugn hemmakväll med oxfilé som vi inhandlade i Rickeby. Jag har inhandlat en Wii Fit U för att kunna följa min träning bättre. Det finns också en pedometer som man kan koppla ihop med den och följa löprundor mm. Wii Fit var en gång en viktig del av min rehabilitering och tänkte att den återigen skulle få vara viktig för min vidare utveckling. Jag behöver komma igång och träna.

söndag 1 december 2013

MP och skolan

Något som slog mig idag när jag läste skolvärlden är att jag inte ens vet vem som är MPs talesman i skolfrågor. Om miljöpartiet är menar allvar med att ta upp skolfrågan som en valfråga så bör man skjuta fram sin talesman betydligt mer än vad man har gjort.

Jag som miljöpartist vet inte ens vem som är talesman i skolfrågor. Här bör man prioritera om. Man har profilerat sig med frågan via Fridolin via media ett flertal gånger och till och med setts med de olika fackpamparna. Vi äger bollen men vi måste skjuta mål också om vi är allvarliga.

I veckan var jag med om en katastrofal lektion med en 7a där tekniken inte fungerade. Det tog helt enkelt hela lektionen att logga in och kunna använda datorerna. Det är inte meningsfullt. Teknikkunnandet bland lärarna har de senaste åren höjts och deras kunskap är ok. Den är inte tillräcklig men helt okej. Nu börjar man använda smartboards som ett verktyg och använda den för pedagogiska finesser.

Stockholms stad behöver tänka om när det gäller att öppna upp miljöerna så att det inte är för invecklat tekniskt. Det ska inte behöva ta en hel lektion till att logga in då har man misslyckats tekniskt. Vi behöver också använda elevernas mobiler i undervisningen som ett verktyg. Om man hade haft ett trådlöst nätverk så hade katastrofen undvikits och eleverna kunde helt enkelt använt telefonerna i undervisningen. Jag har också studerat andelen som har telefoner och den närmar sig 100%. Det är fånigt att inte använda telefonerna som ett verktyg.

Exempelvis kan man använda Ingress för att koppla den virtuella verkligheten med den verklighet som vi lever i och får de att upptäcka kulturella höjdpunkter som vi annars blundar för. Det är bara ett exempel som telefonerna skulle kunna användas till.